Etkili Ders Çalışma Teknikleri / Effective Studying Tecniques

Herkese iyi haftalar diliyorum!
Bugün sizlere etkili ders çalışma tekniklerinden biraz bahsetmek istiyorum. Biliyorum şu an birçoğumuz tatildeyiz ya da birçoğumuzun bütünlemeleri var ancak ben size gerçekten etkisini gördüğüm teknikleri, birkaç önerimle birlikte anlatmak istedim. Merak ediyorsanız yazıyı okumaya devam edebilirsiniz. Haydi başlayalım!


Elbette farkındayım ki ders çalışmak gerçekten zor bir iş. Bu işe motive olmak, kendinizi motive etmek kesinlikle ilk adım olacaktır. Başlangıçta sizlere önerim kesinlikle ders çalışmak için kendinize huzurlu, sakin ve motivasyonu yüksek bir alan oluşturmanız. Bu noktada hayatın içinde sevdiğiniz ve sizi tetikleyecek eşyaları ya da motivasyon sözlerini ders çalışırken çevrenizde barındırmanız çok önemli. Ancak ders çalışacağınız süre boyunca dikkatinizi dağıtacak tüm dijital ortamları ve iletişim sağlayabileceğiniz araçları bir kenara bırakmanız gerek ne yazık ki :)

Daha sonrasında öğrenme şeklinize bağlı olarak, eğer görsel bir bireyseniz; kesinlikle derste dinlediklerinizi, aldığınız notları temize çekerek ve elinizle yazarak öğrenmeye çalışmalısınız. Elle yazmanın öğrenmedeki hızı ve etkisi kanıtlanmış durumda. Bu yüzden mümkün olduğunda gördüklerinizi, duyduklarınızı bir kağıda elle yazarak özet haline getirmeniz o dersi daha rahat algılamak açısından sizlere yardımcı olacaktır.

İşitsel bir bireyseniz; temize çektiğiniz notları bir de telefonunuza ya da ses kayıt cihazınıza kendi sesinizle, vurgularınızla okuyup sınava hazırlanırken bu ses kayıtlarınızı dinlemeniz sizler için çok faydaları ve etkili bir öğrenme tekniği olacaktır.

Dokunsal bir bireyseniz; ders çalışırken dikkatiniz çok çabuk dağılacağından, molalar vererek çalışmanız sizler için etkili olacaktır. Rol ve drama yaparak öğrenmek, çalıştığınız konularla ilgili çeşitli kartlar, maketler oluşturmak dokunsal bireylerin hızlı ve etkili öğrenmesinde çok önemlidir.

Aslında sadece görsel, sadece işitsel ya da sadece dokunsal bir birey olmayabilirsiniz. Örneğin: ben hem görsel hem de işitsel öğrenebilen bir bireyim. Bu yüzden derste tuttuğum tüm notları sınavlardan önce temize çeker, önemli noktaları renkli kalemlerle ya da highligterlarla işaretler daha sonra da bu notları kendime sesli bir şekilde okur ya da anlatırım. Böylece konuları etkili, hızlı ve özümseyerek öğrenebiliyorum.


Son olarak, akademik ortamda, sınavlarda başarılı olmak isteyenler için: Ne olursa olsun, motivasyonunuzu düşürmeden, kendinize telkinler yaparak ve bu yolda kararlı, planlı bir şekilde yürürseniz önünüzde hiçbir kuvvet duramaz. Başarmamak için bir sebebiniz kalmaz! 

Umarım bu yazım sizler için faydalı olmuştur. Yorumlarınızı ve sorularınızı aşağıdaki yorum kutucuğuna bırakırsanız çok sevinirim.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, sevgiyle kalın. Follow the white rabbit!

Selin Türkol

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Instagram