İçeriğin Gücü: Influencer Marketing ve Dijital Influencerlar




Herkese merhabalar! 
İçinde bulunduğumuz bu zor günlerde, evlerimizde ve özellikle sosyal medyada oldukça fazla vakit geçirmeye başladık. Dolayısıyla kendimizi geliştirecek ve bizlere verimli olabilecek içeriklere daha fazla yönelir olduk. Ben de sizlere bugün son yıllarda sosyal medyanın gücünü en iyi şekilde kullanarak hedef kitleleri etkilemeyi başaran dijital influencerları ve markaların bu gücü fark ederek sıklıkla kullanmaya başladığı influencer marketing (etkileyen pazarlaması) kavramlarından bahsetmek istiyorum. Hazırsanız, başlayalım!

İlk olarak influencer kavramını sizlere açıklamak isterim, İngilizce olarak ‘’etkileyen’’ anlamında kullanılan influencer kelimesi geçmişten günümüze oldukça önemli bir kavram olarak yerini korumaktadır. Daha önceki zamanlarda, özellikle geleneksel medyanın kamuoyundaki gücünü hissettiğimiz zamanlarda, kanaat önderleri olarak bildiğimiz bu kavram, dijital dünyada birer ‘’dijital etkileyen’’ kavramına evrildi. Yani, en basit anlamıyla edindiği bilgileri, sosyal medya kanallarını kullanarak kendine özgü şekilde topluluklara aktarmayı ve bu topluluklar ile etkileşim yaratmayı başaran kişileri, ‘’dijital etkileyen’’ olarak tanımlayabiliriz.

Peki, bu kişiler ne yapıyorlar da kitleleri etkilemeyi ve bir araya toplamayı başarıyorlar?

Dijital etkileyen olabilmeyi başaran kişilerin şüphesiz ki hedef kitleleri etkileyebilen bir gücü var. Fakat, bu güç ulaşılamaz bir güç değil. Dijital etkileyenlerin başarılı olmasında ve tanınmasındaki en önemli faktör, yarattıkları içerikleri. İçeriği özgün olan, kendini doğru bir şekilde ifade edebilen, doğal olan, hedef kitlesi ile en doğru şekilde, sık iletişimi kurmayı başaran ve günün sonunda topluluklar üzerinde güvenilir bir etki bırakabilen kişiler bu yolculukta başarıya ulaşabiliyorlar.

Gelelim bu işin pazarlama kısmına...

Influencer pazarlaması, marka tarafından verilecek mesajın hedef kitlede yarattığı etkiyi ölçme konusunda oldukça avantajlı bir konumda bulunuyor. Çünkü, influencerlar ile işbirlikli yapılan çalışmalarda gerek hashtag kullanımı, gerek beğeni sayısı, gerek ürün ve hizmet yönlendirmeleri ile hızlıca geri bildirim alınabiliyor ve ayrılan bütçenin etkisi kısa sürede gözlemlenebiliyor. Üstelik, influencer işbirlikli çalışmalar ile markalar için dijital dünyada viral bir etki yaratılabiliyor, marka bilinirliği doğru influencer ile güçlü bir yönde artırılabiliyor.
Burada öne çıkan bir diğer önemli nokta ise markaya uygun, doğru ve güvenilir influencer seçimi. Örneğin, siz bir kozmetik markasısınız. Yoğunluklu olarak teknoloji alanında içerik üreten bir influencer ile çalışırsanız, ürün ya da hizmetleriniz için istediğiniz hedef kitleye ulaşamaz, güçlü bir geri bildirim alamazsınız. Bu sebeple markanızın faaliyet gösterdiği sektöre ve mesajınızı ulaştırmak istediğiniz kitleye göre en uygun ve güvenilir olarak algılanan influencer ile işbirliği yapmalısınız.
Influencer marketing faaliyetlerinin ve gerçek içeğin gücünü anlayan nice markayı selamlayabilmek dileğiyle!

Bir sonraki yazıda ve sağlıklı günlerde görüşmek üzere,

Sevgiler. :)

Selin Türkol

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Instagram